Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Proiectul „Dialog European” din 2023 a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”

Participare: proiectul a permis întrunirea a 157 de cetăţeni, dintre care 71 din comuna Livezeni (România), 43 din localitatea Kamond (Ungaria) și 43 din localitatea Sap (Slovacia).

Locul/Data: întrunirea a avut loc în Comuna Livezeni,județul Mureș, România de la 28/06/2023 la 02/07/2023

Descrierea programului:

28.06.2023 – A sosit delegația orașele noastre înfrățite. Aproape 100 de persoane ne-au vizitat pentru a marca cea de-a 10-a aniversare a acordului nostru de înfrățire. Am pregătit un program bogat pentru oaspeti. La eveniment au participat și jurnaliști ai presei județene.

29.06.2023 – După dezbaterile tematice organizate în Căminul Cultural din Livezeni, pe tema ” În căutarea reperelor comune”, am arătat oaspeților noștri obiectivele turistice din Târgu Mureș. Astăzi, vom însoți delegația din orașele noastre înfrățite într-o excursie pentru a le arăta frumusețea zonei.

30.06.2023 – După seminarul din Căminul Cultural pe tema “ Războiul din Ucraina și sosirea refugiaților”, am avut plăcerea de a însoți oaspeții noștri într-o excursie în județul nostru, unde am explorat frumusețile locale, inclusiv Lacul Ursul, Salina din Praid, Corund și multe alte locuri.

01.07.2023 -Am organizat seminarul cu tema ” Mărturii, dificultăți , avantaje și dezavantaje în perioada de pandemie COVID19 ” dupa care vom petrece prima parte a zilei în Târgu Mures, la ora 18 vom participa la slujba religioasă în biserica reformată din Livezeni dupa care oaspetii sunt așteptați pe terenul de sport să participe la activități sportive.

02.07.2023 – Această zi a fost dedicată evaluării finale, închiderii oficiale, cu o conferință de presă și plecării oaspeților. Întâlnirea localităților înfrățite pe tema Dialog european s-a încheiat într-o atmosferă bună. Și de data aceasta am împărtășit momente emoționante împreună.

https://www.e-nepujsag.ro/articles/testvertelepuelesek-talalkozoja-jedden

https://www.e-nepujsag.ro/articles/zarult-a-testvertelepuelesi-talalkozo

 

Proiectul „Imigrație și Europa: noi cortine de fier?” din 2019 a fost finanţat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”

 

Aplicabil pentru Măsura 2.1 „Infrățirea orașelor”

Participare: proiectul a permis întrunirea a 150 de cetăţeni, dintre care 50 originari din comuna Livezeni (România), 25 din localitatea Karakoszorcsok (Ungaria), 25 din localitatea Kamond (Ungaria) și 50 din localitatea Sap (Slovacia).
Locul/Data: întrunirea a avut loc în Comuna Livezeni, România de la 16/09/2019 la 22/09/2019
Descriere succintă:
Ziua de 16/09/2019 a fost consacrată primirii oficiale a membrilor delegațiilor sosite din partea partenerilor invitați, urmată de o scurtă conferință de presă și o cină festivă.
Ziua de 17/09/2019 a fost dedicată unei dezbateri publice cu titlul ”Cetățenia participativă”. Concomitent a avut deschiderea festivă a unui șir de evenimente publice – un festival gastronomic respectiv o serie de animații sportive și ludice pentru tineret.
Ziua de 18/09/2019 a fost consacrată unui colocviu urmat de o dezbatere publică cu titlul ”Imigrație și Europa. noi cortine de fier?”. De asemenea a avut loc un workshop cu scopul elaborării unui plan de cooperare între țările partenere implicate în proiect cu identificarea metodelor de implicare a cetățenilor în viața comunității. Seara s-a derulat un spectacol cultural artistic în aer liber.
Ziua de 19/09/2019 a demarat cu un colocviu și dezbatere cu titlul generic ”Viitorul Europei”, urmat de partea a doua a workshopului dedicat elaborării unui plan de cooperare între țările partenere implicate în proiect. Seara au continuat spectacolele cultural artistice în aer liber.
Ziua de 20/09/2019 a fost una tematică cu titlul generic ”Viitorul Europei: unitatea înseamnă forță?”. Am propus o întâlnire între cetățeni respectiv activități de educație non-formală pentru generația tânără.
Ziua de 21/09/2019 a fost consacrată descoperirii diversității culturale, religioase, etnice și lingvistice transilvănene. Am propus un circuit cu bicicleta pe raza comunei în vederea descoperirii patrimoniului cultural local, urmat de o vizită tematică în Târgu Mureș.
Ziua de 22/09/2019 am continuat activitatea dedicată descoperirii diversității culturale, religioase, etnice și lingvistice transilvănene, cu o vizită în orașele săsești Sighișoara și Brașov.
Ziua de 23/09/2019 a fost dedicată evaluării finale, închiderii oficiale, cu o conferință de presă și plecării oaspeților.

 

Proiectul in presa: https://www.e-nepujsag.ro/articles/testvertelepuelesek-talalkoztak-jedden